Sistemul PATRIOT

SISTEMUL DE RACHETE SOL-AER PATRIOT

SISTEMUL DE RACHETE SOL-AER PATRIOT


INTRODUCERE:
Anul 2020 devine reprezentativ pentru apărarea antiaeriană și antirachetă a României, fiind anul în care primele echipamentele din compunerea primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT întră în dotarea Forțelor Aeriene Române. Prin acordul cu guvernul SUA, România cumpără cea mai recentă versiune de PATRIOT testată în luptă, sistemul PATRIOT PAC 3 + fiind cel mai recent model aflat în serviciu şi utilizat de Armata SUA. Achiziţia sistemului PATRIOT adaugă o capacitate defensivă esențială, menită să contribuie semnificativ la apărarea colectivă în cadrul NATO. Aceasta constituie un interes esenţial de securitate, având în vedere că, prin realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură întărirea securităţii naţionale şi aliate. Acest demers contribuie, în mod semnificativ, la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.


SCURT ISTORIC:
Dezvoltarea sistemului de apărare antiaeriană PATRIOT a început la sfârșitul anilor 1960 cu scopul de a contracara amenințarea aeriană din acea perioadă. Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target – PATRIOT a intrat în dotarea Armatei Statelor Unite în anul 1984 și a venit în completarea sistemelor de rachete antiaeriene și antibalistice cu bătaie mare de tip GBI și THAAD, având principala misiune de a angaja ținte aeriene – aeronave, fiind recunoscut ca cel mai bun sistem de apărare împotriva aeronavelor existent la acel moment. Odată cu avansarea tehnologiei și amenințările au avut de suferit modificări, motiv pentru care și sistemul PATRIOT, pentru a face față noilor amenințări, a evoluat de-a lungul anilor. În anul 1988 a avut loc prima modificare a sistemului purtând denumirea de PAC-1, dispunea de capacități limitate de combatere a rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune, urmată de a doua îmbunătățire PAC-2. Aceasta a constat în modificări aduse soft-ului și rachetei propriu-zise, care a sporit și mai mult capacitatea sistemului de a angaja și a se apăra împotriva rachetelor balistice tactice și țintelor aeriene. Sistemul PATRIOT cu interceptori PAC-2 a fost primul sistem de apărare împotriva rachetelor balistice care a interceptat cu succes o rachetă balistică ostilă, de tip SCUD, într-un conflict real, în timpul războiului din Golf din 1991. Sistemele de apărare PATRIOT au fost întrebuințate pentru prima dată în războiul din Golf, din 1991, cu misiunea de a apăra aerodromurile și porturile maritime vitale, precum și centrele de comandă și control din Arabia Saudită și Israel, împotriva rachetelor balistice irakiene SCUD. Interceptorul PAC-3 diferă semnificativ de interceptorii PAC-1/2 datorită utilizării tehnologiei hit-to-kill și a radarului activ în bandă K ce îmbunătățește semnificativ capacitatea de distrugere a rachetei balistice. În timp ce interceptorii PATRIOT anteriori explodau în vecinătatea țintei ostile, PAC-3 lovește direct ținta. Cea mai importantă caracteristică a sistemului PATRIOT, și cea care se pare că face diferența, este faptul că sistemul este conceput să poată angaja, simultan, mai multe ținte. Echipajele sistemului PATRIOT sunt instruite să reacționeze rapid și să angajeze din timp. Astfel, în prezent, în filozofia apărării aeriene și antirachetă, sistemul PATRIOT este destinat apărării punctuale a obiectivelor, împotriva avioanelor, rachetelor de croazieră și combaterii rachetelor balistice aflate la distanțe și înălțimi mari și medii.


SISTEMUL DE RACHETE SOL-AER PATRIOT:
Odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT de către România, în anul 2018 a luat ființă Regimentul 74 PATRIOT aflat în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, reprezentând, în primul rând, un nou capitol în istoria sistemului național de apărare antiaeriană și antirachetă. Sistemele de rachete sol-aer PATRIOT achiziționate includ rachete de tip PAC-2 GEM-T, PATRIOT Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter, precum și rachete de tip PAC-3 MSE, PATRIOT Advanced Capability-3 missile, destinat luptei antirachetă. România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme PATRIOT aflata în serviciu şi testata în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale. Astfel, Forțele Aeriene Române își cresc capacitatea defensivă și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top