Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”

Imagine 2 Imagine 2

BAZA 95 AERIANĂ

“Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”

Scurt istoric: În contextul în care prin intermediul istoriei se vede trecutul, prezentul și viitorul, unitatea care datează de aproape 103 ani, a fost înfințată pe 16 iunie 1920 pe aerodromul Tecuci, inițial sub denumirea de Centrul de instrucție al Aviațiunii, cu misiunea de a perfecționa pregătirea personalului navigant, tehnic și alte specialități, necesar aviației române.

În anul 1924, în urma unei reorganizări a aeronauticii, ia naştere Centrul de Instrucţie al Aeronauticii. După 1945, Centrul de Instructie al Aeronauticii a fost supus unor restructurări şi redislocări, funcţionând în localităţile Mediaş, Tecuci, Buzău. În anul 1953, Centrul de Instrucţie al Aeronauticii este desfiinţat, sarcinile sale fiind preluate de alte instituţii de învăţământ.

Pod între trecut și prezent, la 1 decembrie 1968, pe aerodromul Bacău a renăscut Centrul de Instrucție al Aviației după mai bine de un deceniu și jumătate în care Bacăul nu a mai avut aerodrom militar, iar ecou pe drumul neamului, începând cu 1969, Centrul de Instrucție a participat nemijlocit la trecerea tinerilor piloți pe avionul supersonic MiG și la perfecționarea pregătirii cadrelor Aviației Militare pentru diferite funcții și specialități necesare acesteia, concomitent cu îndeplinirea misiunilor specifice unei unități de aviație. În anul1969 aveau să ajungă la Bacău aeronavele MiG-21.

În perioada 1969-1995, unitatea de la Bacău a asigurat trecerea pe avionul supersonica a unui număr de piloți echivalent cu efectivele a peste 10 regimente de aviație și a asigurat perfecționarea pregătirii de specialitate a peste 5500 de militari din Aviația Militară. În perioada octombrie1992 – august 2003, în doatarea unității a intrat aeronva AN – 2, cu rol de a executa misiuni de transport și parașutare.

În fața istoriei, la 25 august 1995, a luat ființă Baza 95 Aeriană de Aviație Vânătoare și Bombardament, destinată să asigure pregătirea și ducerea acțiunilor de luptă ale Grupului 95 Aviație Vânătoare, iar din decembrie 1977, piloții militari din Baza 95 Aeriană au fost primii care au executat trecerea pe MiG-21 LanceR, varianta modernizată a MiG-21.

La 1 mai 2001, în cadrul unui amplu proces de restructurare a Armatei României, Baza 95 Aeriană de Aviație Vânătoare și Vânătoare Bombardament se tarnsformă în Centrul 95 Trecere Avioane Supersonice, iar Grupul 95 Aviație Vânătoare se transformă într-o escadrilă de aviație vânătoare-bombardament și o escadrilă de vânătoare în organica Centrului 95 Trecere pe avioane Supersonice, iar la 1 iulie 2004 are loc transformarea Centrului 95 Trecere pe Avioane Supersonice în Baza 95 Aeriană. De asemena, din mai 2001, în organigrama unității apar și două escadrile de elicoptere, prin mutarea acestora la Tecuci, având în dotare elicoptere IAR 316 Allouette și IAR 330 Puma.

Arc peste timp, la 27 mai 2006, unității militare i-a fost acordat Drapelul de Luptă, iar începând cu 1 decembrie 2006, Bazei 95 Aeriană i se conferă denumirea onorifică ,, Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”.

La 1 iulie 2010, ca urmare a procesului de transformare a Armatei României, Baza 95 Aeriană a devenit Flotila 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, iar Drapelul de Luptă a fost decorat cu ,,Ordinul Virtutea Aeronautică în grad de cavaler”.

În iulie 2010, unitatea primește în dotare elicoptere de tip IAR 330 SOCAT, iar din februarie 2012, intră în dotarea flotilei avioane IAR 99 Șoim.

La 1 decembrie 2013, se reînființează Baza 95 Aeriană, prin reorganizarea Flotilei 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”.

La 16 iulie 2020 Baza 95 Aeriană împlinește un secol de existență, iar Drapelul de Luptă al unității este decorat cu Ordinul Național ,,Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari.

Baza 95 Aeriană participă la apărarea spațiului aerian național în zona de responsabilitate, oferă sprijin aerian celorlalte categorii de forțe, contribuie la constituirea pachetelor de forțe dislocabile, asigură instrucția avansată în zbor a piloților și sprijină autoritățile publice centrale și locale în situații de urgență.

Pentru cunoașterea trecutului prin raportare la prezentul Bazei 95 Aeriană, aceasta a fost reprezentată cu succes în teatrele de operații din Afganistan, Mali, Bosnia și Herțegovina și Republica Democrată Congo. Aceste dovezi istorice ale constituirii Bazei 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” sunt păstrătoare ale memoriei și purtătoare ale speranței singurei unități de aviație din regiunea Moldovei.


© Copyright Fortele Aeriene Romane
Certmil
top