Sâmbătă, 31 octombrie, militarii care au făcut parte din cea de-a doua rotație a detașamentului „Carpathian Pumas” s-au întors în țară, repatrierea acestora fiind realizată în condițiile respectării tuturor măsurilor de siguranță sanitară impuse pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-CoV-2.
Militarii vor intra în perioada de carantină, conform prevederilor legale în vigoare.
Detașamentul „Carpathian Pumas” a îndeplinit misiunile operaționale solicitate de ONU, cumulând peste 350 de misiuni de luptă, dintre care 18 misiuni de evacuare medicală aeriană (în sprijinul a mai mult de 40 de pacienți), aproximativ 200 de misiuni de recunoaștere/cercetare și patrulare aeriană, 100 misiuni de transport, cu două dislocări rapide executate pentru sprijinul operațiilor ONU din alte sectoare, pe locațiile Mopti și Kidal.
În ultimul an, elicopterele românești IAR-330 Puma L-RM au efectuat aproximativ 1250 de ore de zbor în zona subsahariană, din care peste 200 pe timp de noapte, detașamentului revenindu-i o arie de responsabilitate comparabilă cu teritoriul României.
De asemenea, militarii români au desfășurat periodic activițăti de instruire în sprijinul contingentelor multinaționale din zona de dislocare, în special exerciții de Evacuare Aeriană Medicală Înaintată și de Reacție Rapidă (îmbarcare/debarcare, proceduri pentru evacuarea de urgență, cunoașterea configurației de transport).
***
România a demonstrat că rămâne un partener de încredere al organizațiilor internaționale din care face parte și a sprijinit ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile ale Acordului de Pace în zonele populate.
Angajamentul asumat de România față de Organizația Națiunilor Unite, prin care țara noastră a contribuit la eforturile internaționale de menținere a păcii în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali/MINUSMA, s-a încheiat pe data de 15 octombrie.
Detașamentul românesc, care a fost compus din aproximativ 120 de militari și patru elicoptere/rotație, a efectuat misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare.